KAPAKLI LEĞEN VE ATM TEZGAHI

1 Ağustos 2010 Pazar
Bizim halkımız temizliğine çok düşkündür, bilirsiniz...

Eskiden çamaşırlar leğenlerde yıkanırdı. Çamaşır çiteleyen anne veya ananelerimizi hatırlayanınız vardır. Hatta köyler hala bu geleneği sürdürülüyor olmalı. Gerçi gelenekten öte pratik çamaşır (hatta çocuk da yıkanır!) temizleme için ideal bir ortam. İşte biz bunu teleskop aynasını etrafı dağıtmadan yontmak için kullanacağız. Amerikalılar gibi petrol varili çevresinde deli gibi dönerek değil...:)


Resimde 6 TL'ye satın alınmış bir çamaşır yıkama leğeni görülmektedir. Yan olarak duran ise kapağıdır. Normalde 3-5 TL'ye bir nalburdan veya ev eşyaları satan bir yerden herhangi bir leğen farklı boyutlarda bulunabilir. Ben bunu 1 milyoncu olarak tabir edilen hediyelik eşya benzeri şeylerin satıldığı yerden aldım. Kapaklı modeli görünce adeta kafamda şimşekler çaktı. Çünkü kapağı ters çevirip bir kaç yerine delikler açarsam aşındırma sırasında oluşan atığı altta (leğende) toplayabilirdim...

Yandan GörünümÜstten Görünüm
Bu resimdekiler, pratik amaç için kullanılabilir kapaklı leğenden üretilmiş bir ATM tezgahıdır. Üstündeki 10" Cassegrain bir aynadır. (-bknz. Tekerlek1 Güncesi)

Özetle, önceden leğen içinde yaptığım işi şimdi kapağında yapmayı düşünüyorum. Böylece 40 cm.'yi bile bulmayan çaptan 50 cm.'yi geçen çaplık çalışma alanına sahip oluyorum. Ayrıca bütün bir ayna yapımı boyunca grit altta toplanabilir. Sadece ayna ve kapağını yıkayarak gritler arası temizliği yapabilirim.

Bu arada leğen parlak olduğu için sert. Dolayısıyla üzerinde yumuşak olanlar gibi grit yapışmıyor. Adeta kayıp gidiyor diyebilirim. Ancak inşaat demirinden tıpkı saksılarda olduğu gibi bir kapak desteğiyle güçlendirmeliyim. Çünkü büyük aynalarda ağırlıktan dolayı sorun yapabilir.

Sevgiler, saygılar...

Salih Dinçer
http://teleskop.us