5.Gün: KABA AŞINDIRMA (80 grit ile 120 dk.)

19 Kasım 2009 Perşembe
Bugünlerde proje hakkında biri dizi kararlar alıyorum. Çünkü eskiden yaptığım planlı ve sıralı denemelerdi ama şimdi sürpriz şeyler çıkıyor. Artık gittiği yere kadar devam ettirme kararlılığımı sürdüreceğim. Bu arada yarın günlüğümü (weBlog) açalı tam 3 ay olacak...

Şu an sagitta 0,93 mm. ve farklı bir küçük alet ile çalıştım. Çünkü artık diğeri derinliği arttırma yönünde bana bir fayda sağlamıyordu. Çok küçük değişiklikler oldu ama boşuna 30 dakikamı harcadım. Sonra aleti değiştirdim ve yarım saatlik 3 oturumda sırayla 0,73 - 0,83 ve 0,93 mm. derinlik kazandım. Sayılar iyi denk gelmiş değil mi...:)

İlginçtir, önceki alet tıpkı zıplayan bir topun alçalması gibi sönümlü etkiye sahipti! Çünkü ortası süratle aşınarak (-bknz. aşağıdaki fotoğraf) temas yüzeyi kenarlara doğru kaydı...



Her oturumda aşınma diski yaklaşık 1 cm. genişliyordu. Bu iyi bir şey çünkü yüzeyin küresel bir yapı üzerine uyumlu olmasını sağlıyor.

KÜÇÜK BİR ARA, KARAR VERME...

18 Kasım 2009 Çarşamba
Hastayım ve bugün 3. mü, 4. mü işte öyle bir gündür hastaydım. Bazı net olmayan konularda da karar verip o şekilde yoluma devam etmeliyim. Elbette sağlım ön planda ve o olmadan hiç bir karar uygulanamaz.

İlk kararım şu küçük alet (-bknz. aşağıda soldaki fotoğraf) ile devam mı etmeliyim, yoksa büyük alet (-bknz. aşağıda sağdaki fotoğraf) ile mi?



ATM Türk'e sordum ve henüz cevap gelmedi. Ama küçük ile devam etme yolunda önsezi ve tespitlerim var. Çünkü fotoğrafta görüldüğü gibi, küçük alet artık merkezi değil birazda ilerisini aşındırma eğiliminde. Büyük ise daha da ilerisini. Aslında bu seçeneği yapmak istememin sebebi; büyük aynaya geçmekte geç davranırsam ayna ile uyumlu olması için çok kenar aşınması gerçekleşmesi...

4.Gün: KABA AŞINDIRMA (80 grit ile 90 dk.)

16 Kasım 2009 Pazartesi
ÖNEMLİ AÇIKLAMA: Devam etmeden bu açıklamayı yapmalıyım. Aslında 4. günde falan değilim ve ara sıra belirttiğim gibi yaklaşık 3 aylık bir zaman geçti. Elbette bu sürenin uzaması sıkıntıya neden olsa da acele edip daha büyük aksiliklerin altında ezilmek istemiyordum. Özetle, projenin 4. Evre'si ve 4. Gün'ündeyim...:)

Sonunda aşındırmaya başladım ve an itabiriyle 0,6 mm. sagittaya ulaştım. Aslında bir de bu günün 0 noktası var ki bu önceki gündü. O gün gerçekten 0'dı! Gerçi 1 saat uğraştım ve ancak 0,09 mm. yani 100 mikron dahi aşındıramadım. Çünkü sebebini bilmediğim ama tanımlayamadığım bir sorun vardı. Şüphelendiğim bu sorunu şimdi tanımlamak için erken. Ama ilerleyen dönemlerde bunu açıklayacağım.




Yukarıda aynanın son halini görmektesiniz ve bunu az önce çektiğim aşağıdaki fotoğrafta sergilediğim (maşallah) "ATY 2009 Hatırası" alet ile yaptım. Bu alet tümsek bir cam çünkü ATY 2009 Çalıştayı aynasını aşındırmak için kullanmıştım ve yaklaşık bir buçuk mm.'lik bir tümsek vardı. Düşündüm ki (aslında bu sabah uyanmadan evvel yatakta hasta bir şekilde yatıyorken) tümsek bir cam aynananın orta noktasını deli gibi aşındırır herhalde dedim. Bilemiyorum 1 saatte 0,25 mm. hızlı mı sizce? Bence öyle çünkü ben çok yavaş ayna biçimlendirenlerdenim! Çalıştayda da herkes 1 mm.'leri görüyorken ben saatlerce 0,25'i geçememiştim..:)