TASNİF DIŞI OTURUMLAR

4 Aralık 2009 Cuma
Aşağıdaki fotoğraf bir ayna aşındırma oturumundan değil yapılmak üzere olan bir çiğ köfte ziyafetinden. Bir kısmını buzdolabında muhafaza ediyoruz ve haftasonu tüm dostları bekleriz efenim...:)



Bu sefer gerçekten çok yoruldum! Fotograftan anlaşılmıyor mu...:)

Ama çok başka ayrıntılar daha var. Çünkü bu gece ayna aşındırması ile de uğraştım. Aslında bütün gün "Tasnif Dışı" oturumlar yapıyorum. Bir ara 30 dk. Seryum Oksit (Ce2O3) denerken tekrar 800 grite döndüm! Biliyorum, 1200 grit ile devam etmeliydim ama çiziklerden ve bir takım endişelerden dolayı devam etmedim.

Şimdi ise 500 grit ile devam etme kararı aldım. Çünkü 800 griti hiç beğenmedim! Duruma göre 1200 grit ve Seryum Oksit karışımı ile devam ettikten sonra Seryum Oksit ile cilalamaya geçeceğim inşaallah.

15.Gün: İNCE AŞINDIRMA (800 grit ile 120 dk.)

Aşağıda gecenin gök lambası (ay ışığı) altında 15 gündür (aslında 3 ay + 3 hafta) emek verdiğim ayna gözükmektedir. Henüz ince aşındırmada olduğum için ışığı çok yansıtmıyor. Ama cilalama aşamasına geçtiğimde harika neticeler elde edebilirim...:)



Gecenin bu ilerleyen saatinde çok fazla yorgunum. O yüzden günün getirdiklerini de fazla uzatamam...

Bugün küçük bir tereddütten sonra üzerinde "800 grit WAO 12 micron" yazan paket ile devam ettim. Süre olarak da iki saat belirledim çünkü:

Hiç hesapta olmaya çukurlar gördüm ama henüz uzun çizikler görünmüyor. Ancak kuvvetle ihtimal sonraki gritte bekliyorum...:)

Çukurlar nerden geldi bilmiyorum. O yüzden süreyi uzatarak ikiye katlamaya karar verdim.

14.Gün: İNCE AŞINDIRMA (500 grit ile 90 dk.)

2 Aralık 2009 Çarşamba
Bugün 500 grite geçtim, yarın da 800'ü düşünüyorum...:)

Ancak sagitta veya odak uzaklığı değişeceğini artık pek sanmıyorum. Ne yazık ki hedefimin gerisinde kaldım ama 1,5 cm.'lik sagitta hiç de fena sayılmaz.

Odak uzaklığından şu sıralar çok emin değilim çünkü bugün ölçmedim. Ama 1,7 metre civarında olduğunu tahmin ediyorum. Bu benim neredeyse boyum kadar. Elbette odak uzaklığının büyük olması iyi bir şey. Ama bu bir Newton tipi teleskop olacağından, uzunluğu belki boyumu bile geçebilir!

13.Gün: İNCE AŞINDIRMA (320 grit ile 120 dk.)

1 Aralık 2009 Salı
Gece dayanamadım, yakın zamanda sonuç alabilmek için yatağımdan kalktığım gibi biraz daha çalıştım! Artık rüyalarıma giriyor desem yeridir...:)

Sabah güneş doğduğunda odak noktasını (F) ölçtüm ve şaşırtıcı derecede 1,65 metre buldum. İki saatte bu kadar çok değişiklik olduğunu zannetmiyorum. Ama 5 cm. ölçüm hatası desek bile 7 cm. fazla gibi geldi.

Sonra dayanamadım yapmayacağım şeyi yaptım; komparatör saatini koyarak sagittayı ölçtüm ve 1,5 mm.'ye yakın bir değer çıktı ki bu taş çatlasa 1,85 metre yapar. Belki de yanlış ölçmüştüm ya da küresellikte bir sorun var. N'apalım, en kötü tekrar 120 gritten başlarım çünkü sorun çıkması durumdan biraz başa dönmeyi göze aldım...:)



Aslında sorun çıkma ihtimali o kadar yüksek ki! Bakınız büyük grit olma ihtimali olan bir parçayı (dikkat aslında çok küçük) üç camın köşelerinin kesiştiği yerde buldum. Sonra çıkardım ama ne olduğunu tespit edemeden kaybettim. İşte o siyah parça (-bknz. aşağıdaki fotoğraf) cam yüzeyinde kaysaydı düzeltilemez bir çiziğe neden olabilirdi!


12.Gün: İNCE AŞINDIRMA (320 grit ile 60 dk.)

30 Kasım 2009 Pazartesi
Bugün Kurban Bayramı'nın ve ayın son günü, haftanın ise ilk günü. Hedeflerimin gerisindeyim ama acele etmemeliyim...

En sonunda beyaz renkli gritlere geçtim. Öğlen sıkı bir temizlik ve alet pahlamasından sonra 320'ye 32 mikron silikon oksite başladım. Artık ölçümleri fiziksel değil de optik yollar ile yapıyorum. Yaklaşık 1 saatlik aşındırma neticesinde ~1,77 metre odak noktası (F) ölçtüm.




Böylece 'ilk ham ışığı'mı da görmüş oldum! Evet, ayna ıslakken güneşe tuttum, önce 7 tane altıgen şekil gördüm. Bu beni, adeta büyüledi. Sonra ışığı yansıttığım duvara yaklaştım ve durduğum yeri işaretledim.

Bu gerçekten muazzam bir deneyimdi!

11.Gün: KABA AŞINDIRMA (220 grit ile 30 dk.)

29 Kasım 2009 Pazar
Erken mi emin değilim ama yarın 320 grite geçiyorum. Bu ince aşındırma demek...

Bugün 1,51 mm. sagittaya aşağıdaki (önceki ileti) gibi bir küresel eğriyle geçtim. Bunu koruyabilmek için ince aşındırma semalarında gezmek mantıklı bir karar gibi görünüyor. Ancak 320 grit de etkili bir aşındırıcı olabilir...

KÜRESELLİK FARKI EĞRİLERİ

Aşağıda, Sx72 (Seri 1) ve Sx36 (Seri 2) küresellik farklarından oluşturulan bir grafik bulunmaktadır:



Görüdüğü gibi zamanla fark küçülüyor ve bazen farklı bir hareket yaptığımda da artıyor. Zannedersem bu farkları istediğim noktaya getirmeyi başardım. Özellikle 9. ölçümdeki (11.gün/24.oturum) 0 noktasına doğru meyillenme bunu gösteriyor.

Eğer 3 numaralı ölçüme (8.gün/18.oturum) bakarsanız, her iki ölçüm noktasının 40-50 mikron arasında kesiştiğini göreceksiniz. Ancak düzgün bir küresellikte Sx36 noktasındaki değişim, Sx72 noktasındaki değişimin (~20 mikron) iki katı kadar. Aslında Sx72, küçük bir aralıkta seyrettiği için küresellikte tutmak daha zor gibi görünse de asıl zor olan Sx36! Zaten az miktar grit ile merkezi daha çok aşındırarak Sx72'yi sabit tutabiliyorum.