SİLİKON LAP HAZIRLAMA

12 Aralık 2009 Cumartesi
Farklı şeyler yapmayı hep sevdiğimden bu egomu tatmin etmek için bu sefer de silikon bir kalıp üzerine silikon döktüm...:)

Düşünüyorumda, kimin aklına gelir bu fikirler! Hatta dünyada silikon kalıp olarak çıkarılmış bir şeye silikon döken belki de hiç yoktur diye de düşünüyorum!

Aslında aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz olayın mantığı o kadar basit ki. Çünkü silikonu biraz daha tanımak ve seryum ile nasıl anlaştığını daha iyi görmek istiyordum. Hazır elimde mikro kanalları da olan ATY 2009'dan kalma kalıp olunca bunu kolayca yapabileceğimi farkettim.

Veee yaptım...:)





Yaptım da bir halt mı oldu sanki! Yooo, kalıbın tersini çıkarmak dışında çok büyük bir sonuç elde edemedim. Çünkü cilalamaya katkısı olmadığını gördüm. Bunun bir çok sebebi olabilir. Konuyu ATM Türk'e açtım ve deneme sonrası görüşlerim ile beraber tartışmaya açtım. İlerleyen günlerde bu konuda ayrıntılı bir şeyler yazmaya çalışacağım.

Ne olursa olsun bence denenmedik şeyler kalmamalı. Çünkü hiç umadığımız bir yerden faydalı bir şey çıkabilir. Neticede bu iş sonunda (yaklaşık 6 saat cilalamaya rağmen) parlamanın emaresine rastlamadım. Aksine belki de ayna yüzeyinde biçimlendirme sırasında soğuk terler dökmeme neden olabilecek hasarlar meydan getirmiş olabilirim.


6 saat cilalama sonunda seryum bulamacına bürünmüş puroce...:)

18.Gün: CİLALAMA (Seryum Oksit ile 60 dk.)

Aslında aşağıda fotoğrafı görülen denemeyi de tasnif dışı olarak nitelendirmeliydim. Ancak ilk cilalama denemesi olduğundan ve 5. evreye geçmenin anlamına binaen böyle bir başlık altında paylaşmayı uygun gördüm.



Fotoğrafta yabancı cisim bildiğimiz silikon bir kalıp. Önceki denemelerimde içine cam batırdığım özel bir kalıp bu. Aslında amacı dışından kullandım. Çünkü amacı ortasında görülen delikten balmumu akıtmaktı ve bunun altındaki altıgen cam şeklindeki boşluğa dolmasıydı. Fakat kalıptan çıkan malzeme biraz küçük çıktığı (tavanı yerçekmi etkisiyle sarktığı) için kullanmadım!

N'apalım, bu denemeye kısmetmiş. Üstelik içine cam yerleştirebildiğim (diğer taraftaki bölmeden) için silikon yüzeyin esnekliğini azaltabiliyorum. O yüzden uygun bir deneme olabileceğini düşündüm. Ancak fazla uygulamadığımdan mıdır bilemiyorum pek bir cilalama etkisi göremedim...:)

17.Gün: İNCE AŞINDIRMA (1200 grit ile 90 dk.)

11 Aralık 2009 Cuma
Bugün biraz tembellik yaptım ve topu topu 1,5 saat çalıştım...

Aslında haksız da sayılmam çünkü bu grit ile çalışmak daha zor. Ayna ile alet birbirine yapışıyor...:)

Gerçi artık bu grit ile çalışmaya gerek yok gibi görünüyor. Cam yüzeyi ışığı çok iyi geçiriyor. Zannedersem artık cilalamaya geçebilirim. Aslında bir sürü çizik çıktığı için içimden yine geri dönmek geçiyor. Hem de daha geriye ama bir cilalama denemesi yapmalıyım.

Ancak bir sorun var!

Elimde cilalama yapabileceğim ve "lap" olarak tabir edilen kanallı yapıyı oluşturabilecek optik reçine yok. Sadece bir kaç kalıp ve de bir fikrim var.




Bugün ilk defa silikon bir kalıp üzerine silikon döktüm. İlginç bir fikir değil mi? İşin esprisi zıttını çıkarmak!

Ayrıntılar yarın...

16.Gün: İNCE AŞINDIRMA (1200 grit ile 180 dk.)

10 Aralık 2009 Perşembe
Bir hafta arada sonra günlüğüme ve takipçilerime MERHABA...:)

Malumunuz 1200 grite geçince çizikler çıkıyor. Öyle de oldu ve bu durum her titiz insan gibi beni de deli etti! O yüzden bir ara verdim. Daha doğrusu aralıklı tasnif dışı çalışmalar yaptım. Çünkü 500 grite tekrar geri döndüm ve radikal bir karar aldım!

Evet aldığım karar 1200 grit ile devam etmekti. Sanırım bunu bir süre daha yapmalıyım. Çünkü henüz parlamayan yerler görmekteyim. Parlamaya ilk olarak kenarlar başladı ve sanki hafif tozlu bir cam görünümü vardı. Üstelik artık kuruyken de ışığı yansıtabiliyor...

Özetle; 500 grit -> 1200 grit yolculuğu iyi netice verdi ve ince rahatsız edici çizikler tarih oldu. Böylece bir grit atlayarak 1200 grite geçiş yapılabileceğini de öğrenmiş oldum.

Şimdi aklımda farklı cilalama yöntemleri denemek var!