YENİ BİR AŞINDIRMA SÜRECİ

15 Eylül 2009 Salı
Merhaba,

Geçen hafta ATY 2009'da yaptığım aynamı yeniden aşındırmaya başladım. Aslında bunu yapmamalıydım çünkü üzerindeki her bir çiziğin ve kenarındaki minik çatlağın bir anısı var. Ancak önemli olan bu hobiyi öğrenmekti ve ben öğrendiklerimi tazelemeliydim. Çünkü projenin bir sonraki evresine geçmeden evvel elimi aşındırma sürecine alıştırmam iyi olacak. Ama bu sefer farklı şeyler oluyor...

Öncelikle hedefim fazla uzatmadan ve sagittayı derinleştirmeden kısa bir şekilde ince aşındırma yapıp hafta içi cilalamaya geçmekti. Ancak zaten benim 1,8 metre odak uzaklığına sahip bir Maksutov teleskopum vardı ve bana yüksek büyütmeden çok hızlı (ışığı fazla toplayan) bir teleskop lazımdı. Öyleyse aynamı yeniden kaplamadan daha çok derinleştirebilirdim. Seçtiğim sagitta çapın yüzde biri: 1,54 mm. ve f : 6,25 oldu.

Bu arada aynı süreçten geçmemeye karar verdim!

Aşındırma sırasında yüzey şekillerini gözmerceği ile inceleyip hangi hareketin etkili olduğunu, bir sonraki grit'e geçme zamanını ve aşınma hızlarını gözlemleyebilirdim. Öyle de yapmaya başladım ve ilginç bir şey (gözlemledim) öğrendim! Ayna yüzeyinde iki türlü çatlak meydana geliyormuş:



Evet, ben bunları 220 grit'e geçtiğim sırada gözlemliyorum ve halen aynı grit'deyim. Belki yarın 320 grit'e geçeceğim. Çünkü bir önceki grit'e ait çatlakların sayısı zamanla azalmakta. Bu durum rahatlıkla görülmekte. Önce A'lar azalmaya başladı ve artık hiç yoklar diyebilirim. Şimdi ise B'lerin çapları küçülmeye başladı.

Aslında A ve B'ler muhtemelen hala çok fazla var. Ama bunlar şu an ki 220 grit'e ait olduğu için çok fazla ayırt edemiyorum. Oysa 220 grit'e yeni geçtiğimde çukur olmayan ama belli ki çatlamış büyük lekeler vardı. Tabi büyük dediğime bakmayın her biri 0.2 mm.'nin altında şeyler. Zaten B'ler çıplak gözle bile görülebiliyor. Çünkü koptuğu yüzeyde parlak bir çukurluk oluşturuyor ve ışık yeterliyse çoğunlukla puslu ve beyaz renkli olan yüzeye göre adeta ben buradayım diye göz kırpıyorlar.

Başar Titiz bana, SSD'lerden yani yüzey altı çatlaklardan bahsetmişti. Bilmiyorum bu çatlaklar A'lar mı? Çünkü bunlar henüz çukurlaşmamış cama ait olan kısımlar. Zannediyorum ki bir süre sonra A'lar B olmakta. Tespitlerime göre ayırt edilebilen B'ler hiç kalmadığında bir sonraki grit'e geçmek akıllıca olacak.

Şu an 3 saattir 220 grit ile çalışıyorum ve önceki grit'e ait B'ler artık bir iki deste kadar ve yakında elle sayılabilecek hale geleceklerini düşünüyorum. İşte o zaman 320 grit için atelye içi temizlik operasyonuna geçeceğim.

Sevgiler, saygılar...