Deney-4: HİDROFLORİK ASİTİ TANIMA

5 Eylül 2009 Cumartesi
Üst Not: Bu deney önceki bir tarihte geçen ay yapılmış ve sonuçları ATM Türk Yahoo Grubu ile 6771. iletide paylaşılmıştır. İletinin bir örneği aşağıdadır ve proje kapsamında yapılan ilk deneydir. Deney hakkında en son yaptığım deneydeki uyarı (-bknz önceki iletim) geçerlidir!

Aslında elektronikçi olmam hasebiyle, asitle çok iş yaptığımız için ilk sayılmaz. Parmaklarımız perhidrolden beyazlayıp sinirlere iğne iğne baskı yaptığını nasıl unuturum! Hatta çıkan dumandan genzimiz yanar kıvamı iyi olmuş derdik...:)

Espiri bir yana mevzuya geleyim: Bugün Kadim Kimya'dan 5 lt.'lik hidroflorik asit ve bir takım malzemeler temin ettim. Akşama doğru, iki hafta önce altıgen kestirdiğim cam firesinden bir parça pense ile koparıp tıraş köpüğü kapağına döktüğüm asit içine camı attım:


Asitin gücünü anlatmak için şunları söylemeliyim: Buharı, azıcık aldığınız nefesle birlikte gelirse nefesinizi kesiyor. Sanki perhidrol kokusuna benziyor ama çok daha keskin. Cam asit ile reaksiyona girdiğinde sıvının ısısı aynıyd ama cam sıcaktı. Ayrıca bu attığım 10 mm.'lik bir camdı ve 10 dk. sonra çıkardığımda 1 mm. erimişti:



Dolayısıyla aşındırma işlemi 10 ila 20 dk. arasında gerçekleşmesi gerekecek. Asit özelliğini süratle yitirmiyor. Tek sorun, camın erimesiyle birlikte çıkan ve tıpkı sıcak süt yüzeyinde oluşan kaymak benzeri beyaz madde. Çünkü bu yüzeyden düzgün şekilde ayrılmaz ise cam yüzeyinde dalgalanma meydana geliyor. Çözüm olarak yer çekimini kullanmayı düşünüyorum.

Aslında aynı şey baskılı devre yaparken de oluyordu. Bakırdan dolayı yeşil bir madde devre üzerinde birikiyor ve işlem yavaşlıyordu. Hızlandırmak için kabı sallardık ama bu daha yoğun bir madde. O yüzden zamanla dibe çökebilir. O yüzden MOT çalışır gibi aynayı asite dönük şekilde yüzeye yakın bir yerde tutmayı düşünüyorum. Ancak her seferinde döndürüp çember folyoları çıkarmak zor olacak. Sanırım kab veya en iyisi ayna, biraz titreşirse daha iyi sonuç verebilir.

Sonuç olarak aşınan cam öyle parlak oluyor ki sanki Ronchi testine sokup kaplamaya vereceğiniz cinsten. Dolayısıyla alternatif yöntem olabileceği gibi aynalardaki çizikleri onarmak için kullanılabilir. Fakat bu konuda birden fazla yöntem geliştirmek gerekiyor. Çünkü gerçekten çok çok hassas bir konu. Hem sağlık tehlikesi var, hem de yanlış bir harekette istemediğiniz sonucu elde etmek mümkün.